Hvorfor heter det… det?

Det usynliges teater

Lyd. Teateret befatter seg med hørespill, lydvandringer og musikalske utskeielser. Gjengangere. Det tilsynelatende forgangne som betinger adferden vår. Ideologi, fetisjisme, all aktiviteten som tas for gitt i våre fysiske omgivelsene. De implisitte svarene før spørsmålet stilles.

Det hemmelighetsfulle ved vareformen består altså helt enkelt i at den gjenspeiler arbeidets samfunnsmessige karakter som naturgitte egenskaper ved arbeidsproduktene selv. Derfor fremstår også det samfunnsmessige forholdet mellom produsentene og arbeidet som et samfunnsmessig forhold mellom gjenstander som eksisterer uavhengig av arbeiderne.
– K. Marx, Kapitalen

De usynliges teater

Ånder og underklasse. Menneskene bak bildene. Alle som er blitt borte, hvis spor omgir oss.

Noen vandrer om i mørket,
Noen vandrer lysets vei.
Og man ser kun dem i lyset
Dem i mørket ser man ei.
– B. Brecht, Tolvskillingsoperaen (film)

Det usynlige teateret

Hele verden er en scene. Livet er en serie av konstruerte situasjoner. Vi er medspillere i et middelmådig spill vi ikke kan bestemme reglene til. Vi er tilskuere til et skuespill vi ikke ser, og som skuespillere overvåkes vi på vært gatehjørne, ved vært tastetrykk og hver facebookinnlogging, av tilskuere vi ikke vet hvem er.

Men can see nothing around them that is not their own image; everything speaks to them of themselves. Their very landscape is alive.
K. Marx, sitert av G. Debord

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s